2012. augusztus 13., hétfő

A könyvek és az emberek

(Update: a néhány napja happolt Kosáryné könyvem, a Vaskalitka eltűnt, mert a rukkoló törölte magát, nagyszerű.)

Ismét módosult tudatállapot, migrénnel, fájó háttal tetézve, de annyi süti meg szeder van itthon, hogy nincs szívem panaszkodni. Én is sütöttem ám (nem szedret), banános-csokis-kókuszos.
Tíz könyv postjával vagyok lemaradva, de most nincs kedvem regényekről írni, helyette megírom a nyolcvanharmadik rukkolás élménybeszámolót, némi vénasszonyos sirámmal körítve.
Több problémám is van:
- lassú, ezt már többen írták, bár így még nem csúsztam le könyvről, baromi idegesítő lehet.
- rengeteg rajta a szemét. Ez alatt a hatvanéves műszaki és KRESZ-könyveket, Tangákat, Romanákat, Éva-,korabeli babaápolási kézikönyveket, Dallas képeskönyvet vagy mit, és az ehhez hasonlóakat értem. És ezek a gyújtósok egyenértékűek pl. a Sárkányok táncával, a kaphatatlan New York-trilógiával és a fél perc alatt elhappolt vörös pöttyösökkel.
- nagyon kevés az olyan könyv, ami érdekel. Amit pedig felraknak, rögtön el is viszik, ma például egy Birodalmat és egy Tövisek hercegét, ez a zsákmányolási technika rosszabb, mint arra a kurzusra elsőként feljelentkezni, amit jó tanár tart és 12 személy a keretlétszám. Nem tudok és nem is akarok egész nap a gép előtt üldögélni.
- Ellenben van tíz pontom, azt hiszem, elüldögélhetek rajta még egy darabig. Új könyvet nem rakok fel, amint ezek elfogynak, hagyom a Rukkolát a fenébe.
- Az oldalon alapfeltétel, hogy jó állapotú könyveket rukkoljunk, ehhez képest kaptam egy koszos könyvet. Igen, tudom, naiv vagyok és megkérdezhettem volna, milyen állapotban van a kötet, de én olyan hülye jókislány vagyok, hogy a játékszabályok szerint játszom. Egy másik könyvbe bele van írva, amúgy kifogástalan állapotban van, de nagyon tudtam volna értékelni, ha szólnak róla. Volt azért egy pozitív tapasztalatom is, a rukkoló megkérdezte, hogy úgy is kell-e nekem a könyv, hogy a régi kiadás van meg neki. Igen, kértem, mert elsősorban a tartalma érdekel.

Ehhez kapcsolódik egy másik csalódásom is, egy kölcsönadott könyvemet szakadt borítóval kaptam vissza, egy szónyi bocsánatkérés nélkül. Igen, ez esetben is jelezhettem volna, hogy légyszi, vigyázz már rám, mert nekem érték ez a könyv, de egyrészt nekem alap, hogy vigyázok minden cuccomra, az pedig kőbe van vésve, hogy kölcsönkapott könyvre úgy vigyázok, mint a macskáimra és a piros csizmámra. (Nem véletlenül nem szoktam kölcsön kérni: félek, hogy minden óvatosságom ellenére baja esik a könyvnek, és akkor a szadista lelkiismeretemet életem végéig hallgathatom.) Másrészt nem akartam az illetőt megalázni azzal, hogy ilyen nyilvánvaló dologra emlékeztetem, de, úgy látszik, megint én vagyok a kakukktojás.

Vége a hegyi beszédnek, ágyba bújok Scudderrel. Mármint a könyvvel, nem az exzsaruval, túl sokat piál, de amíg nem dől a papírból az alkoholszag, addig nincs baj.


10 megjegyzés:

  1. Az Európa honlapján láttam, hogy ősszel (elvileg októberben - 3600 pénz) kiadják a New York trilógiát ;).

    VálaszTörlés
  2. Már kezdem én is unni, hogy jó könyveket képtelenség szerezni, mert pont akkor fagy le, amikor belépnék (már 4-5 könyvről így csúsztam le, nagyon idegesítő). Másrészt engem is a rengeteg szemét zavar, de hiába pakolják fel ezeket, úgyse viszi el senki, csak az oldalt lassítják vele ...
    Még van két happolási lehetőségem, ha kihasználtam én is felhagyok vele egy időre!

    VálaszTörlés
  3. Andiamo: tök jó:)) Jól teszik, nagyon sokan vadásznak rá.

    Dóra: nem csodálom, hogy te is otthagyod egy időre, ez nagyon idegesítő:S

    VálaszTörlés
  4. Én élvezettel olvastam a "hiszti-bejegyzést", mert olyan remekül meg tudod fogalmazni a dolgokat! Az "ágyba bújok Scudderrel" volt a csúcs!

    Nem vagyok fenn a Fb-on, így a rukkolásból is kimaradtam - szerencsére -, de mint egykori vaterás, tudom, milyen nagy késztetés van az emberekben vacakot feltölteni, minden szabályt megsérteni és fizetés nélkül eltűnni a nagyon távoli messzeségben. Igaz, azt szokták mondani, nincs szemét, mert valami mindenkinek érték, de egy olyan rendszerben, amilyennek nekem a Rukkola tűnik, tényleg nem a szomszédnéni kidobott újságaival kellett volna kezdeni a feltöltést, miközben megszerezhetetlen ritkaságot próbálnak megszerezni érte, és felszívódnak a tisztességes játékosok elől...

    Ami a könyvkölcsönadást illeti, én egy tankönyvet kaptam vissza úgy, hogy az eszes kölcsönző neontollal sorról sorra kihúzgálta. Én négy évig megőriztem szűzen, mert - annak ellenére, hogy közben kijegyzeteltem, levizsgáztam belőle stb.- könyvtáram megbecsült darabjának terveztem...

    Szóval, fel a fejjel, türelem és éljen Block!

    VálaszTörlés
  5. Nekem az tűnt fel, hogy bár én egy-két éves könyveket rukkoltam, és persze el is vitték, az én összes happolásom olyan könyv lett, amit a hatvanas években adtak ki. Igazából jók ezek, de egyszer meglepődhetnék már mondjuk egy újabb kiadású klasszikustól, olyan jól esne :D
    Nekem még van pár jelöltem, amit majd felteszek a rukkolára, mert csak az ágyban fekszik, és foglalja a helyet, de hatalmas elvárásaim nincsenek, ami azért kár...

    VálaszTörlés
  6. Hű de egyet értek veled!
    Én is elküldöm még amit happoltak tőlem, aztán törlöm magam.
    Semmi értelme ennek, lassú a rendszer, egyre több az átverés...

    VálaszTörlés
  7. Katherine: köszi:)) Azóta is együtt alszunk az úrral.
    Szerencsére én vaterafóbiás vagyok, így az ottani simlisekkel nem volt alkalmam megismerkedni.
    Ma fedeztem fel egy másik könyvön, hogy picit koszosak lettek felül a lapok élei, annyira mérges vagyok. Mi a fenéért nem lehet vigyázni a könyvekre?
    Köszi, igyekszem, most azon gondolkodom, hogy a 10 pontomat elverem Kosztolányira, Kertészre meg Szabó Magdára, és végeztem a rukkolával, úgyis elviszik előlem, ami nagyon kellene.

    Zenka: én is így járok:))
    Én inkább molyon cserélem vagy adom el.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Egyetértek mindenkivel, aki elégedetlen a rukkolával. Én csak kifogástalan állapotú könyvet teszek fel és küldök el, nem régi gagyikat, eből kifolyólag általában gyosran el is happolják őket. Az általam happoltak között pedig már nem egy volt, amit azonnal küldtem volna vissza a feladónak, hogy ezt meg hogy képzeli...Új állapotú könyvet a 15-ből egyszer kaptam, ami azért elgondolkodtató. Amiket happoltak tőlem még odaadom, aztán inkább beviszem a könyveim egy antikváriumba, ha már nem férek el tőlük.
    Amadea, megértem, hogy téged is felidegesített, és a többi kommentelőt szintén, mert nem mindenki igazi könyvmoly ezen a fórumon, és a hozzáállással is baj van sok esetben...

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Én szintén, képzelheted, hogy a Perfect Chemistry és A szellemidéző milyen hamar elkelt:) Nagyon vigyázok a könyveimre, aminek már meg van törve a gerince, olcsón adom és persze feltüntetem, h sérült... a nemrég happolt könyvem jó állapotúnak volt mondva, és több helyen meg van gyűrődve a borítja, úgyhogy megértem, hogy rögtön visszaküldted volna a feladónak.
    Tedd fel őket a molyra, ott nekem csak jó tapasztalataim voltak eddig.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a tippet, azt még nem próbáltam! ;)

    VálaszTörlés