2012. június 20., szerda

Pokoli szerkezetek

"- Bevallom, kissé ideges vagyok ennyi automata társaságában. Már úgy értem, az után, amit a galériában hallottunk.
 Newbury bólintott, jelezvén Veronica aggodalmának jogos voltát, de nyilvánvaló volt, hogy játékos kedvében érezte magát. - Drága Miss Hobbes, nem az automaták miatt kellene aggódnia. Lehet, hogy a legjobb ruháikat viselik, de biztosíthatom róla, hogy a teremben jelenlévő férfiak többsége sokkal veszélyesebb, mint ezek a masinák bármikor is lehetnek."


George Mann: Mechanikus London
Értékelés: 4 rézujj az 5-ből
Kedvenc karakter: Veronica


A századfordulós Londonban járunk, ahol szédületes fejlődés zajlik; léghajók siklanak az emberek feje fölött, motorral működő fogatok járják az utcát, a legnagyobb szenzáció pedig az automaták elterjedése. A humanoid kinézetű robotok parancsokat teljesítenek, estélyeken szolgálnak fel, s nagy terveket fontolgatnak velük kapcsolatban a hadiiparban és a gyári munkákban is.
A haladással párhuzamosan rémtörténetek keringenek a városban: a pestises halottak mohó szörnyetegekként támadják meg az embereket, hogy felfalják áldozataikat, emellett egy ún. világító rendőr gyilkolászik a város Whitechapel negyedében. A káoszhangulatot egy lezuhanó léghajó tragédiája tetézi be, amelynek valamennyi utasa szörnyethalt. Az eset felderítésével Viktória királynő Sir Maurice Newburyt bízza meg, aki alapvetően antropológus, de kalandos életútja és az okkult tudományok iránti érdeklődése miatt kompetensnek tekinthető a nyomozásban. Asszisztensével, Veronica Hobbes-szal együtt próbálják megoldani a rejtélyt, ráadásul a másik két ügybe is belekeverednek.

Kiskoromban láttam egy filmet, már csak annyira emlékszem, hogy teljesen elbűvölt a benne szereplő hatalmas léghajó a fehér ballonjával és az utastérben lévő elegáns vendégeivel, és a mai napig megmaradt bennem a gyermekkori ámulat egy kis darabkája, ha léghajóról van szó, így elég volt meglátnom a könyv borítóján lévő bájosan bumfordi szerkezetet, hogy érdeklődésem homlokterébe kerüljön a regény.
És a századfordulón játszódik (amely korszak roppant kedves a szívemnek), a ködtakarós Londonban! És steampunk (ami néhány éve közepesen érdekel)! Ennyi érdekes dolog elegendő volt ahhoz, hogy amint kézhez kaptam, rögtön nekikezdjek a történetnek - és kellemes olvasmányélményben volt részem.
A fenti jellemzőkön túl a két főszereplő volt az, ami tetszett a regényben; Newbury olyan, mint egy Indiana Jonesszal keresztezett Sherlock Holmes - világot látott, felvilágosult, haladó szellemű ember, akinek zárkózottsága furcsa módon elbűvölő modorral párosul, az okkultista volta és egy függősége pedig súlyos titka. Veronica kicsit Nellie Bly-ra és Dávid Veronra emlékeztet, olyan nő, aki szembemegy, sőt, széttöri a kora-és nembeli korlátokat, amelyek előtte tornyosulnak, bátor, szinte vakmerő nőszemély. Eredetileg különféle unalmas szövegeket kellene átnyálaznia Newbury egyik tanulmányához a British Museumban, de nagy szerencséjére a kaland nem várat magára.
Kicsit furcsának találtam, hogy bár csak pár hete dolgoznak együtt, Maurice nem bírná elviselni, ha a "drága Miss Hobbes"-nak baja esne - egy obligát szerelmi szál kezdőfonalait látom, de nagyon remélem, hogy a későbbiekben kb. ennyi szerepet fog kapni, mint most -, de ezért kárpótolt a két szereplő csipkelődése. A krimi szálnál nagyon megkönnyebbültem, hogy nem arról van szó, amit először kitörpöltem magamban, szép nagy piros pont jár érte az írónak, és jó nagyra vagyok magammal, amiért a rejtély egy momentumát sikerült kitalálnom:) Ennek ellenére Viktória királynő állapota jobban izgatott, kicsit sajnáltam, hogy ez a téma nem került bővebb kifejtésre, de hátha majd a következő részben így lesz (és remélhetőleg Veronica húgáról is többet megtudhatunk a továbbiakban) - igen, sikerült még egy sorozatba belekezdenem, de ezt kivételesen nem bánom, mert pár apró hibától eltekintve jó kis nyitókötet a Mechanikus London, várom a következő részt.
Ui.: nem rossz a magyar borító, de olyan, mintha London víz alatti város lenne.

A könyvet köszönöm a Főnix Könyvműhelynek!



Eredeti cím: The Affinity Bridge
Sorozat. Newbury és Hobbes nyomoz 1.
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2012
Fordította: Hudácskó Brigitta
Ár: 2980 Ft
Az író honlapja







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése