2012. május 9., szerda

A dolgok állása

"- Mondja, Watson - suttogta -, félne maga, ha egy szobában kéne aludnia egy holdkórossal, egy agyalágyulttal, egy hülyével, akinek megbomlott az agya?
 - Egy cseppet sem - válaszoltam megdöbbenve.
 - Az nagy szerencse - mondta, és egy szót sem szólt többet aznap éjjel."



Sir Arthur Conan Doyle: Félelem völgye és más elbeszélések
Értékelés. 5 "nem tudom-mi-van" az 5-ből
Kedvenc karakter: Holmes, még szép


Úgy esett, hogy sürgősen Sherlockra volt szükségem, Katherine akkor megjelenő postját égi jelnek véltem, és rávetettem magam erre a kötetre, ami mellesleg az első volt, amit 2012-ben vásároltam (és továbbra is fenntartom, hogy nem az én hibám volt).
És tudjátok, mi a legnagyobb vicc? Hogy megint az "eleven ördög"-ről akarok olvasni, attól tartok, hogy lassan függő leszek, és mi lesz velem, ha elfogy az összes könyv?!

Addig is inkább mesélek erről a kötetről - amit egyébként nagyon szeretek, olyan szépek együtt a Sherlock Holmes kalandjaival és a Sherlock Holmes visszatérrel, a vastag, zizegős lapjaikkal, igen, tudom, zizi vagyok.
A Félelem völgye és más elbeszélések sok mindenben eltér az általam korábban olvasott résztől, például Az oroszlánysörény esetében maga Holmes az elbeszélő, A Mazarin-gyémánt esete egyes szám harmadik személyben íródott, az utolsó történetben pedig kicsit más szerepben láthatjuk a zseniális nyomozót, amely egyáltalán nem áll távol a jellemétől, de valamiért nekem mégse nyerte el maradéktalanul a tetszésem. Holmes külsejéről is kapunk némi információt: széles szemöldök, szürke szemek, vékony, ideges ujjak, sápadt arc és magas, vékony testalkat jellemzi, a jelleméről pedig az derül ki, hogy magányos, nem barátkozós típus, bár ezt eddig is lehetett róla sejteni, és személy szerint csakis langaléta égimeszelőként tudok rá gondolni. Watson meg machiavelliánus intellektussal rendelkezik:))

"...amennyit a jog és a törvény nyert velem, annyit veszített a színpad."

A kötetben Holmes babérkoszorújának újabb leveleit ismerhetjük meg, szám szerint nyolcat, amelyek közül A Vörös Kör esete és a fentebb említett Az utolsó meghajlás tetszett nekem a legkevésbé, és talán A félelem völgye kötött le a legjobban, ez a leghosszabb történet, és az ördögi Moriarty professzor keze is benne van a kulimászban. Imádtam a hangulatát és a fordulatait, ha akartam volna, se tudtam volna kitalálni, mi van a rejtély hátterében. Ellenben A sussexi vámpír esetének hamar rájöttem a megoldására, majdnem büszke voltam magamra.

Holmes hihetetlenül, de nagyon visszafogottan huncut fickó. Imádom, mert mindig jó kedvre derít, ámulok a műveltségén és az intellektusán, a memóriája pedig egyszerűen felháborító, és lefogadom, hogy egy húsz fogásos vacsorát is össze tudna ütni, ha szükség úgy kívánná.


Eredeti cím: [n.a.]
Sorozat: Sherlock Holmes
Kiadó. Origo
Kiadás éve: 1990
Fordította: Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tiborszky Péter
Ár: 120 Ft eredetileg, én 660-ért vettem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése