2016. október 12., szerda

Hogy Szeee örüljön

November 15-én jön a Briliáns barátnőm, a Nápolyi regények-sorozat 1. kötete.


A hosszú várakozás kompenzálásaként kaptunk egy jó hosszú fülszöveget is:

"Ferrante-láz ​​(Ferrante fever) – így nevezték a jelenséget, amely pár éve a »Nápolyi« végigsöpört a világon. A híradások szinte mindegyike megemlítette a szerző személyét körüllengő homályt, ugyanis az Elena Ferrante írói álnév. A mai napig nem tudni, hogy kit takar, bár a tetralógia sikerének köszönhetően a találgatások megszaporodtak. Olyannyira, hogy a napokban bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót Claudio Gatti oknyomozó újságíró cikke, amelyben számos adattal alátámasztva felfedni véli a szerző kilétét.
Elena Ferrante nagy fába vágja a fejszét, a mozgalmas egyéni történetek után ezúttal két nápolyi lány, Lila Cerullo és Elena Greco évtizedeken át tartó barátságáról mesél, az ötvenes évektől napjainkig.
A tetralógia Első Könyve, a Briliáns barátnőm a két főszereplő kislány- és kamaszkorát, valamint számos mellékszereplő életét írja le Nápoly egyik szegény lakótelepén.
A szerző lépésről lépésre követi a két lány nővé érését, személyiségfejlődését, egymásra gyakorolt hatását, szövetségük és rivalizálásuk történetét, a jó és rossz érzéseket, melyek évtizedeken át alakítják szoros barátságukat. Bemutatja továbbá több mint ötven év kulturális és szociális változásait, melyek hatásai átalakítják a városrészt, Nápolyt, Olaszországot és kettejük viszonyát. Mindezt a szerzőtől megszokott lendülettel és könyörtelen alapossággal, ugyanakkor különleges, egyszerre mély és könnyed, olvasmányos stílusban.
Többet nem szeretnénk elárulni, hogy ne rontsuk el az olvasás örömét.
Bárcsak sose érne véget, kívánja az olvasó. És nem is ér véget. Jobban mondva amikor ez a kötet befejeződik, ahogyan Lila és Elena gyermek- és kamaszkora, újabb nagy változások küszöbén állunk, melyek összekuszálják a két szívbéli barátnő életét. Az elkövetkező időket, a fiatalságtól egészen az időskorig, további három regény mutatja be. A megszállott olvasónak ez is élvezetet nyújt: a várakozás, a vágyakozás a folytatás után, a reménykedés, egy kis öröm a közeli jövőben napjaink megannyi keserűsége között.
Elena Ferrante a Tékozló szeretet és az Amikor elhagytak szerzője, mindkét könyvéből film készült, Mario Martone, valamint Roberto Faenza rendezésében. La Frantumaglia (Gondolatgomolygások) című műhelynaplója saját írói tapasztalatairól beszél. 2006-ban jelent meg Nő a sötétben című regénye, 2007-ben pedig a gyerekeknek szóló La spiaggia di notte (Éjjeli strand)."

Ui.: Szerintetek van rá esély, hogy Ferrante valójában férfi?
(Igen, kíváncsi vagyok, ki olvasta végig ezt a hosszú szöveget.)

5 megjegyzés:

  1. Végre ismét Ferrante, most, hogy angolszász nyelvterületenek is berobbant ezzel a 4 részes sorozatával ismét előveszik itthon is.
    Ami meg a leleplezést illeti, nagyon ingoványos talaj, mert ő nem akarta, hogy megtudjuk, ki van az álnév mögött és ehhez joga is van. Hogy valaki a pénz nyomát kutatva utána ment és kinyomozta, az nagyon nem jó, mert Ferrante pont ezt akarta elkerülni, hogy miért, maradjon az ő titka.
    Egyébként még az is benne van, hogy az újságíró tényleg azért indult el, mert be akarta bizonyítani, hogy ezeket a klassz dolgokat nem is Nő írta.
    Szóval részemről eléggé fel vagyok háborodva az ügyön.

    VálaszTörlés
  2. A két korábbi könyve alapján amit olvastam, simán lehet férfi is. De részemről tökmindegy. Csatlakozom Lobohoz, baromira felháborít ez a história. Túl nagy siker lett ez a Nápolyi négyes, szűkebb rétegnek írt, a kutya nem törődött vele, ki ő. Szomorú :(
    A megjelenésnek persze örülök ;)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem lehet akár pasi is, de nekem tök mindegy, csak írjon :) Remélem nem fog emiatt leállni az írással, mert korábban azt ígérte...

    VálaszTörlés
  4. szerintem nő. (igen, végigolvastam.:D) bár nekem is tényleg mindegy, nagyon jól ír.
    az meg, hogy kicsoda konkrétan... nem is tudtam a mostani botrányig, hogy ez kérdéses. :D

    VálaszTörlés
  5. Lobo: Eléggé parkolópályán volt, mondjuk, lehetett sejteni, hogy annyira nem jött be a Magvetőnek, amikor a Könyvudvarban is lehet kapni az Amikor elhagytak kötetét.
    Nem olvasom a Könyvesblogot, ha más nem linkeli be, simán elmegyek a hír mellett.:) Valamikor régen olvastam a felvetést, hogy lehet, Ferrante nem is nő, de nem hiszem, hogy abban az volt benne, hogy ilyen jó könyveket nő nem írhat - szerintem még a nőgyűlölők is elismerhetik, hogy de; a témája, a stílusa inkább nőre hajaz nekem, de az Iszony óta, ugye...:) Egyébként nekem hótt mindegy, felőlem ketten is írhatnak Elena Ferrante álnév alatt. Az anonimitáshoz joga van, és egyetértek vele, hogy álnév alatt szabadabban lehet írni.
    Az is elég kiakasztó, hogy ha tényleg a pénzügyi vonalon indult el, nem jó a bank biztonsági rendszere, vagy valaki belülről segített az újságírónak.

    Ilweran: Tényleg felháborító, de, ahogy néztem, Anita Raját már többször összefüggésbe hozták vele, úgyhogy nem értem, minek ez a boszorkányüldözés. Az újságíró érvei pedig nevetségesek, csak a pénz és a hírnév hajtotta.

    Szeee: Én is remélem, hogy nem tesz így. Akkor Gattit meglincselik és úgy vonul be a történelembe, mint egy írói életmű gyilkosa.:)

    Nima: :D Örülök, hogy vetted a lapot.
    Hehe.:)) Talán az egyik magyar kiadás fülszövege említi, én is onnan tudom. Amúgy rohadtul mindegy.

    VálaszTörlés