2016. április 24., vasárnap

Könnyű huncutnak lenni

Krúdy szerint - ahogy a mondásával ellátott teán olvasható - nem, de tegnap nekem ezt egész ügyesen sikerült megcáfolni.


A kép a kettőnk együttes erőfeszítéseit ábrázolja, de én voltam a rosszabb, a kedvest néhány könyv vásárlásához két vállra kellett fektetnem a dombon, sokat kellett hízelegnem és még többet fenyegetőznöm.
A patkányok, Inge és Ursula, valamint a zenélő ormányú, kék kiselefánt csak segítettek elrendezni a zsákmányt, nem mostani szerzemények. A jobb felső sarokban látható szürke-fehér folt én vagyok, ilyen kicsire szégyelltem össze magam. Semmi nem tudott volna rávenni, hogy felálljak az ágyról; pénteken majdnem éjfélig fennmaradtam, tornáztam, maníkűrt festettem, szombat reggel takarítottam, elmentem futni (!), végigmászkáltam az egész napot, elképesztő heringpartiba rendeződve Magyarország teljes lakosságával a Könyvfeszten, délben megsültem, kitört rajtam a migrén, ettem finom halat (!), gügyögtem kutyáknak, ettem a hűvös estében gyrost harmadmagammal, megfagytam, megáztam. Ja, és egy regiment könyvet vettem.
Az egész évi beszerzésem ezen a polcon látható - a Feszt előtt csak hármat szereztem be! -, még az újdonat mennyiséggel is vállalható vagyok szerény véleményem szerint. Az egésznek az az oka, hogy már pénteken elfogyott a Tizenegyes állomás a Gabónál, ettől és az unottan bunkó hangvételű tájékoztatástól annyira bedurcáztam, hogy muszáj volt sok mindent beszerezni. Este már kicsit szégyelltem magam és nagyon bűntudatom volt, ma reggel viszont örültem nekik. Majdnem négy hónapig egész jól megtartóztattam magam - egy könyvet ajándékba kaptam, kettőt vettem -, rengeteg címet feljegyeztem különféle füzetekbe, hogy majdkiveszemkönyvtárból, esetlegkölcsönkérem, jajráérmég, rengetegvanotthon, és amikor ezer forintért meg majdnem fél áron dobálják utánam litván, norvég és olasz szerzők érdekes műveit, annak nem akartam tovább ellenállni.

Elsőként megrohamoztam a Gabót egy Rengetegért (élőben nagyon tetszik a borítója, majd csinálok hozzá manikűrt:D) és egy Nagytestvérért. A Cormoran Strike harmadik részért vérzik a szívem, állítólag a fordító kicsúszott a határidőből, ezért nem jelent még meg.
Nitával elkalandoztunk a Scolar (Andrea Molesini: Nem minden mocsok bécsi - 1000 Ft) és a PIM standjához (kulcstartó, két hűtőmágnes + az említett Krúdy-idézetes tea - nem hittem volna, hogy egy könyves eseményen teát fogok venni), majd átmentünk a Geopenhez, ahol 30%-kal olcsóbban kellették magukat a kiadó 20. születésnapjára kiadott, gyönyörű köntösbe öltözött új regények. Nem, A tengert nem vettem meg, jó? A régi kiadás is szép, őt is kell szeretni, meg jönnek még új szépségek. Allendétől a Maya naplója és Jelena Csizsova: Nők férfi nélkül c. kötete jött velem. Meg egy S.-es szatyor, amit kisírtunk a hölgyektől.
A Libri-szigetet is megtámadtam egy H, mint héjáért, gyönyörű könyv, naná, hogy ő lépett vizes kontektusba a hozott üdítővel, de szerencsére megszáradt a napon. 
Nem hittem volna, hogy valaha részt veszek a Deltás akcióban, négyünknek tizennyolc könyvet sikerült első körben összekalapozni - később a kedvest visszakísértem egy körre -, a Trója első részét már megmagyaráztam, hogy miért kell, a Hatalom Kövei kétrészes sorozata, akárcsak a szép Geopenek, hirtelen felindulásból lett megvásárolva.
A Typotex standja volt a végső állomás, az Anyám ajándékai a kedves ajándéka lesz számomra szülinap környékén, a Ma éjjel a falnál alszom elég elvetemültnek tűnik a beleolvasás alapján, de van rajta fekete cica és az értékelések nagyon elismerően szólnak róla.

Remélem, ti is segítettek támogatni az irodalmat.:)



10 megjegyzés:

  1. Sok-sok szépség, egy darabot se szabad bánni. :) Én végül kilenccel végeztem, de ooolyan jól esett. :D A pénztárcámnak már kevésbé, de ez más kérdés. :P

    VálaszTörlés
  2. Lelkesen támogattam én is az irodalmat! :D
    A Tizenegyes állomásból nem hoztak utána már?
    A Typotexnél és a Talán bizony mégsemre csábultam el, tök jó, hogy náluk 25% volt a kedvezmény. :) (meg a Librinél is :))
    Szépséges kupac, és hát igen, bőven vállalható az egész évi eddigi! Én is ezért tartóztattam magam eddig. :D Olvassunk sokat! :)

    A Rengeteges manikűrre kíváncsi leszek! :)

    VálaszTörlés
  3. Én kettőért mentem, végül csak 1 darabbal jöttem haza, a fent is említett ok miatt, igen, a Tizenegyes állomást akartam volna, de nagyon, és egyetértek az "unottan bunkó hangvételű tájékoztatás"-sal is, szörnyű :(
    Végül csak az Egyél jókat Ellával! c. szakácskönyvet hoztam el.
    Én bevallom őszintén, nem tetszett ez a fesztivál. Tényleg heringek módjára zsúfolódtak össze az emberek, számomra teljesen kaotikus volt a standok elrendezése, sokszor szűkek a köztes átjárók, szombat délutánra sok helyen lefosztottak voltak a polcok, állványok, unott és ideges eladók (tisztelet a kivételnek, pl. Typotex-nél nagyon aranyos volt a lány), szóval nekem az a 3 óra bőven elég volt.
    Talán majd legközelebb jobb élmény lesz :)

    VálaszTörlés
  4. Impozáns kis kupac :D ma mi is kijutottunk, a Fényességek meg a Hangakirály nálunk is beficcent, meg egy Eltemetett óriás.
    Ma már volt Tizenegyes állomás :D meg tömeg, meg hideg, meg visongó gyereksereg... viszont kaptam egy cuki könyvjelzőt.

    Ja, imádom a patkányokat :D olyan elefánim meg nekem is van <3

    VálaszTörlés
  5. Én csak az akciós dobozból szemeztem Pupival, meg Loboval az Animusnál, de a Büszkeség és balítélet jubileumi kiadásáért nem érzem kárnak a kiadott pénzt. Sőt! Igazából egy könyvért sem kár, amit az ember megvesz, szóval ne érezd magad szarul. Teát én is vettem ajándékba, plusz a PIM-énl mindenféle apróságot, imádom őket. A patkányok Ikeásak? Nekem is van 2 kicsike.

    VálaszTörlés
  6. Nita: látod, ez az évközbeni éhezés eredménye, de nem baj, még így is jók vagyunk.:)
    Pilla: Helyes!:) Örülök, hogy összefutottunk, ill. legalább láttuk egymás orcamását.
    Vasárnap volt már Tizenegyes állomás, de akkor már nem akartunk kimenni, szombat végére így is majdnem elájultunk a fáradtságtól.
    A Typotexes akciók nagyon veszélyesek.:)) Ők is egyre jobb könyveket adnak ki.
    Hú, majd igyekszem.:) Most brazilos van, sárga, zöld, piros és fekete.:D

    Millabell: Megértem, ha valaki a háta közepére kívánja a szombati munkanapot, ahol nyüzsögnek az emberek. Az is idegesítő, ha tizenötödjére kérdezik meg ugyanazt, de ha ennyire pörgős a kereskedelem, az jó, mert te is feltöltődsz, mármint, ha eladó vagy. Ill. én így vagyok vele, de mindegy... Azt viszont nem értem, hogy miért nem vittek ki még Tizenegyest, főleg a legzsúfoltabb napra.
    Rohadt kevés hely volt, állítólag 20%-kal többen voltak, mint tavaly. Megértem az idegességet is, baromira kell figyelni, ha ennyire tömve van egy hely emberekkel, de szándékosan beleszúrni abba, aki több könyvet is akar venni, az elég izé.
    Nekünk is elég volt a szombat.:)

    Ilweran: :D Remélem, nem fürdünk be a Fényességekkel.
    A patkányok királyak.:))

    zakkant: Igyekszem, köszi.:)
    Igen, svéd patkányok.

    VálaszTörlés
  7. Én is örülök! :) :) Addigra mi már hullák voltunk... Igen, tényleg nagyon jók a Typotexesek.
    Brazilos karmok, éljen, éljen. :)

    VálaszTörlés
  8. Ó, micsoda szépséges kupacot látok itten kérem szépen! És csak gratulálni tudok hozzá, remélem mindegyik maradandó élmény lesz majd ha olvasod :) Egész eddig nem is vettél semmit, úgyhogy egy ilyen kis nagybevásárlást már igazán megérdemeltél :)
    Végül én szombaton kb 5-re értem ki, de annyira fáradt voltam már addigra az aznapi programtól, hogy gyorsan megvettem, amit szerettem volna és kb 1 óra nézelődés után beültünk beszélgetni inkább. Nagyon sokan voltak, és mostanában nagyon nem tudom tolerálni az embereket és a tömegben elszabaduló indulatokat :)
    A PIM-nél én könyvjelzőket vettem, azokból sosem elég :)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű kép :) A Rengeteget nemrégiben olvastam eredetiben, a fantasy műfaj már-már megrögzött ellenzőjeként komoly belső erőfeszítés árán láttam neki, egy Barnes & Noble recenzió alapján. Két nap alatt felfaltam, utána napokig bújtam a goodreads listákat, talán-talán találnék hasonlót. Remek olvasmány! Jó hír, hogy magyarul is megjelent. A Csizsovát megkóstoltad már? Milyen?

    VálaszTörlés
  10. Pilla: Mi is közel jártunk a hullahelyzethez.:)
    Naa, nekem szép KÖRMEIM vannak! *nyafogós picsahang*:D

    Nikkincs: Nem rejtegetek semmit.:D Én is remélem, utálok könyvvel befürödni. Természetesen a Fényességektől tartok a legjobban.
    Sokunknak inkább társasági esemény a Könyvfeszt meg a Könyvhét, és ez nagyon jó, lehet bandázni.:)

    Annamaria: Köszi.:) Nem, még a Trója utolsó részét olvasnom, utána meglátom, mi következik.

    VálaszTörlés