2015. szeptember 5., szombat

A nyár legjobb olvasmányai

Az ötletet szemérmetlenül Dóritól loptam, remélem, az ókori görögöket alapul véve hízelgésnek veszi és nem küld nekem egy doboznyi éhes mókust. Bár Cidrimókus jöhet, majd rettegünk együtt az alvástól, a szülinapoktól és a barátoktól.*

Akaratlanul próbáltam öt kötetre szorítani a listát - az újraolvasottakat nem vettem figyelembe, hogy ne ugyanazt a pár könyvet szedjem listába folyamatosan -, és csodálkozva veszem észre, hogy sikerült is.

Neil Gaiman: Óceán az út végén Stacy Schiff: Kleopátra Rene Denfeld: Az elvarázsoltak David Mitchell: Szellemírók Sjón: A macskaróka

Neil Gaiman: Óceán az út végén - andalító, varázsos, fájdalmasan szép gyermekkor-vég, bekerült a kedvenceim közé. (Bővebben itt.)

Stacy Schiff: Kleopátra - intelligens, sőt, néhol humoros, fogyasztható non-fiction. A postjával eléggé megszenvedtem, mert millió érdekes dolog van benne, néhányat remélhetőleg nem fogok elfelejteni. (Bővebben itt.)

Rene Denfeld: Az elvarázsoltak - egyben az év egyik legnagyobb meglepetése. Amilyen kockázatosnak éreztem beszerezni, annyira magával ragadott. A szépség és az iszonyat lenyűgöző keveréke (Bővebben itt.)

David Mitchell: Szellemírók - végre elolvastam az egyik legrégebben várakozó könyvemet. Kész gyönyörűség volt egy magamfajta, a részletekre érzékeny memóriával bíró embernek összekapcsolgatni a történeteket, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg utalás maradt felfedezetlen. (Vártam, mikor jutok el egy olyan könyvhöz, amiről még nem írtam.)

Sjón: A macskaróka - engem is meglepett, mennyire tetszett. A végletekig lecsupaszított stílus, az egyszerű szavak, amik mégis mágiát fonnak magukba - hatásos elegy volt. És a végén olyan szépen összeöltötte a szálakat, hogy szerintem David Mitchell is megdicsérte volna. (Bővebben itt.)

Nektek melyek voltak a nyár legjobbjai?


* Amíg a pasim végigböngészte a Szandi teljes kínálatát, elolvastam néhány mesekönyvet.

5 megjegyzés:

  1. Nekem öt kiválasztása tuti nem menne, inkább megpróbálok hármat. :)
    Ne engedj el - Olyan jó hangulata van ennek a könyvnek, és a története is nagyon tetszett.
    Horgonyhely - Szerencsére olyan jól sikerült, mint azt előre sejtettem, eléggé magába szippantott olvasáskor.
    Quo Vadis? - Féltem tőle, hogy nem fogom érteni, de hál istennek értettem, és szerettem is.

    VálaszTörlés
  2. Miért, túl sok?:)
    Hű, a Quo Vadist milyen régen olvastam... lehet, hogy már nem lenne türelmem hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha. :))
      Nekem most jól esett, mondjuk nyaralás alatt is olvastam, lehet az is hozzátett.

      Törlés
  3. Jaj ezen az első mondaton nagyot nevettem :D És természetesen nincs harag :D
    A Szellemírókat miattad vettem fel a listámra, legközelebb kihozom a könyvtárból, Az elvarázsoltakra is várok (lassan talán kikerül a könyvtár polcra) :)

    VálaszTörlés
  4. Dóri: megkönnyebbültem.:))
    Remélem, tetszeni fog. Az első fejezettől ne ijedj meg, ez fontos. Mármint a Szellemíróknál.

    VálaszTörlés