2012. május 5., szombat

Egy igazi filozófus

"A gyűlölet nemcsak gyűlölet: a gyűlölet szeretet is."


Virginia Woolf: Flush
Értékelés: 4.5  írországi burgonyavész az 5-ből
Kedvenc karakter: naná, hogy Flush


Úgy tűnik, a 2012-es év olvasási programjának egyik kitétele lesz Virginia Woolf felfedezése; elsőként a Saját szoba került terítékre, ezt követte óvatos tapogatásként a legkönnyedebbnek tartott műve, a Flush. Igen, tervszerűen olvasom az írónő történeteit -és oly kedélyessé vált a viszonyunk, hogy van pofám Ginny néninek hívni, igen -, mégpedig ilweran útmutatása alapján, a Saját szoba postjának végén elolvashatja, aki kíváncsi rá.
Bár macskás vagyok, a kutyákat sem vetem meg, főleg az olyan aranyos fajtákat, mint a cocker spániel. És Flush nem akármilyen spániel ám, hanem fajtájának díszpéldánya! Egy igazi kutyarisztokrata, aki, bár kissé sznob, éles rálátással viseltetik a világ dolgai iránt, és hiába képtelen költemények megalkotására, mint gazdája, gondolatait tekintve szerintem sok filozófust leköröz.
A VW-program kellemes és kényelmes módon kereszteződött egy újkeletű szeszélyemmel, melynek társa Elizabeth Barrett-Browning, akibe a Portugál szonettek óta mélységesen beleszerettem, és muszáj minél több információt megtudnom róla [és majd Kertész Erzsébet róla szóló regénye is a karmaim közé kerül, hála a tündér Heloise-nak:].
Nos, számítottam rá, hogy Miss Barrettre nem lesz olyan éles rálátásom, de ettől függetlenül nagyon szerettem olvasni ezt a könyvecskét; tényleg nagyon egyszerű, tehát aki fél Virginia Woolftól, de mégis szeretne megismerkedni vele, annak kitűnő alapozó kötet a Flush. Nem a kiskutya élete varázsolt el, hanem Ginny néni stílusa, olyan vicces, a Saját szobánál ugyanez volt a helyzet, a feminizmus miatt kezdtem el, aztán minden vérmes gondolat kiment a fejemből, és csak olvastam, olvastam, tátott szájjal lubickolva. Ha van lapulevelekről vagy papucsállatkákról szóló szösszenete Woolfnak, azt is szívesen elolvasom.
Egyébként Flush nagyon jó fej kis jószág, az még hagyján, hogy oldja Miss Barrett magányát - akit apja zsarnoki módon bezártságra kárhoztat, így egész nap csak fekszik a kereveten indiai kendőibe burkolózva, és felváltva ír, olvas és fogadja csekély számú látogatóit -, úrnője kedvéért lemond a szabad levegőn futkosásról, a szerelemről, segítségére van a vacsora elfogyasztásában, egyszóval társa az élet minden területén, sőt, még Robert Browningot is a szívébe fogadja, habár kezdetben szabotálni akarta, ezáltal megtudhatjuk, hogy a jelentékeny költőnek igen kemény vádlija van:D Kíváncsi vagyok, hogy vajon az én macskáim is így éreznek-e?

Összességében nem nagy kunszt ez a regényke, de nagyon aranyos és értékes olvasmány. Igen, az egyszerű dolgok is lehetnek értékesek, na.


Eredeti cím: Flush
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 1993
Fordította: Rónay György
Ár: passz, cseréltem, de eredetileg 190 Ft volt


9 megjegyzés:

  1. Hű, de örülök hogy tetszett :)
    Azért picit megállt bennem az ütő, az én "menetrendemet" követed? Ajjajj... :) Remélem a többi is hasonlóan jó élmény lesz!!!

    (valaha épp olyan cokcer spánielem volt, mint Flush... hüppp)

    VálaszTörlés
  2. Én a Mrs. Dallowaynek futottam neki, és imádtam bizonyos részeket, meg tökjó idézetek vannak benne. De aztán 50 oldallal a vége előtt mégis csak elakadtam meg lejárt a kölcsönzés..majd egyszer lehet folytatom kicsit nehézkes nem lehet akármikor olvasni hangulat kell hozzá engem meg most elvarázsoltak az új könyveim

    VálaszTörlés
  3. Ilweran: igeeen, az a kis útmutatóm:)Nagyon remélem, hogy nem ragadok meg ezen a szinten... ha pedig lesz a nagy nyári Szandi akcióban, összeharácsolom mindet:)) Tehát az Éjre nap vagy a Messzeség lesz a következő a kis tervezet szerint:)

    (Óóó:(()

    Anaria: jáj, ezért utálok könyvtárazni, az a nyüves határidő:)
    Nekem mindegyik könyvhöz hangulat kell. Hihi, szabotáltad a vesszőket?:))
    Mik az új könyveid?

    VálaszTörlés
  4. :) biztos nem fogsz, de ha ezek nem tetszenek, semmiképp se add fel, nem mindenkinek jön be minden regénye...
    A Mrs. dalloway-t egyébként kiadják újra!!! lehet hogy előbb-utóbb a többit is és akkor legalább kapható lesz.
    Ja, eszembe jutott: van egy önéletrajzi műve is Egy jó házból való angol úrilány címen, amit én évekkel ezelőtt épp Debrecenben vettem meg (miután Pestet végigkajtattam érte, de itt nem lehetett kapni sehol :D). Jó, ez lehet hogy csak nekem érdekes :)))

    VálaszTörlés
  5. Ilweran: nyugi, tisztában vagyok ezzel:)
    Igen, láttam, előtte meg talán az Orlandót. Én a Saját szobára várok, hogy ismét megjelenjen, mert amit a Mérleg sorozat adott ki, azt sehol nem lehet kapni.
    Váá, ez a cím, nehezen tudom elhinni, hogy ez az eredeti... ugye nem?
    Nem, nekem is érdekes, úgy megmelengette kicsi szívemet:))

    VálaszTörlés
  6. :)))
    Nem tudom, hol a könyv, szóval nem tudom 100 %ra leellenőrizni, de tudtommal ez a Moments of being c. posztumusz megjelent, önéletrajzi írásokat tartalmazó kötet alapján készült. Hogy a teljes könyvet fordították-e vagy csak részleteket, azt nem tudom :( Szóval ja, elég béna a magyar cím :D
    De legalább van ilyen is, nagyon sok dolgot ki se adtak magyarul (az angolul több vaskos kötetnyi esszéket, leveleket, az ötkötetes naplókat, a Common Readert, ami pedig legalább olyan híres esszé, mint a Saját szoba, novellákat....) asszem, ezekre hiába is várunk :(((

    VálaszTörlés
  7. Képzeld, megtaláltam egy online antikban a Saját szobát, egy másikban pedig az Egy jó házból való angol úrilányt, víííííjjj:))
    A pille haláláról akartalak még kérdezni, azt melyik "szakaszban" ajánlod?
    Hüpp:(( Még jó angollal se mernék nekik kezdeni, nemhogy így.

    VálaszTörlés
  8. Víííjjj :D
    Nehéz kérdés... Abban aztán mindenféle van, hosszabb-rövidebb, könnyedebb-komolyabb, irodalmi, politikus, feminista, amit akarsz - valószínűleg a minél szélesebb körből való merítés mozgatta a szerkesztőket ;) Igazából ha a Saját szoba tetszett, simán lehet hogy a többbi is tetszene - viszont nem szabad egyszerre olvasni, mert eléggé megfekszi a gyomrot. Apránként, egy-két esszé egyszerre, és akkor úgyis kitart a Woolf-életmű végéig :)

    VálaszTörlés
  9. Oh, azt rögtön gondoltam, 600 oldalnyi VW azért eléggé kifárasztaná az agyamat, de legalább sokáig ki fog tartani:) Már amennyiben lesz példányom, mert érdekes módon egy vidéki antikban akkor vitték el, amikor én megrendeltem -.-

    VálaszTörlés